Tervezés

Családi ház tervezés - kérjen ajánlatot!


Egy jó tervező a megrendelő szolgálatában

A tervezés az építés első fázisa. Nem azt mondom, hogy a legfontosabb, de valójában ekkor születik meg maga az épület, vetül ki a képzeletünkből a papírra, számítógépre.

Ebben a szakaszban társul az igényekhez a forma, a funkcionalitáshoz a stílus, az elképzelésekhez a design.

Természetesen mindenkinek van egy tervezési stílusa, egy kedvelt irányzata, de mindeképpen szem előtt kell tartani a megrendelő igényeit, elképzeléseit, mert számára kell megalkotni az OTTHONT.

Tervezőként legelső lépésben le szoktam ülni az építtetővel, aki felvázolja, hogy hova, mit, milyen stílusban, mekkorában szeretne. Ezután kezdünk el beszélgetni arról, hogy milyen napi életritmusban, életformában élnek, mi fontos, és mi kevésbé fontos a számukra. A jó tervezőnek empatikusnak kell lennie, bele kell tudnia képzelni magát az építtető helyzetébe. 

Alapvetően elkülöníthető a társasház tervezés és a családiház tervezés egymástól. A társasház tervezésre egy beruházó kér fel, és szeretné a lehető legnagyobb beépített nettó alapterületből kihozni a lehető legnagyobb, legjobban eladható lakásszámot úgy, hogy közben az építmény feleljen meg a kor elvárásainak mind technikailag, mint esztétikailag.

Ezzel szemben a családiház tervezésnél a házat egyetlen család elvárásaihoz, igényeihez kell igazítani, nincs eladható négyzetméter, nyereségi mutató, haszonkulcs, viszont van egy költségkeret, elképzelés, személyes igények, akár még meglévő bútorok is, melyhez a tervezőnek igazodnia kell.

Jelenlegi jogszabályoknak megfelelően a 300m2 alatti házaknál nem szükséges engedélyezési eljárás. Azonban mielőtt azt gondolnánk, hogy ezzel mennyire meg van könnyítve az ember élete, hozzátenném, hogy az engedélyes tervek helyett kiviteli tervek elkészítése szükséges, és nem csak építészeti vonatkozásban, statikai, villamos és gépész tervek tekintetében is. Ez jelentős többletmunkával, a megrendelőnek jelentős többletköltséggel jár.

Az én magánvéleményem egyébként az, hogy nagyon is jó, hogy kiviteli terv készül, mert az már olyan aprólékosan kidolgozott dokumentáció, hogy abból ténylegesen meg lehet építeni a házat. Miközben egy engedélyes tervnél a kivitelezés során rengeteg hiba jön elő, illetve sok utólagos "ötletelésre" van szükség, hogy a lerajzolt elképzelést a valóságban hogyan is kellene megoldani.

Tervezői művezetés

Ez a fogalom, melyet nemrégen vezettek be lehetővé teszi azt a tervezőnek, hogy figyelemmel kísérje az általa megálmodott épület megvalósítási folyamatát, ellenőrizze, hogy az általa támasztott elvárások megvalósulnak e, sőt kötelessége is az építkezés nyomon követése. 

Vagyis bármely tervező, aki épületet tervez a jogszabály szerint tervezői művezetésre kötelezett a megrendelővel előre megállapodott összeg fejében legalább hat alkalommal.

Ez természetesen új határokat szab a tervezőknek arra vonatkozóan, hogy a mozgáskörzetén belül, kívül milyen távolságban lévő épületet szeretne megtervezni, mert nem csak egyszer-kétszer kell kimennie íly módon a területre, hanem ennél jóval többször.


A tervezőasztaltól a kulcsrakész házig

Ez lehetne akár a mottónk is, hiszen jelenleg a tervező feladatai nem fejeződnek be a dokumentáció ÉTDR-re való feltöltésével, hiszem a tervező figyelemmel kell, hogy kísérje a megvalósítás folyamatát. Ellenőriznie kell, hogy valóban minden a terveknek megfelelően készül e el. Ezért szoktuk javasolni, hogy ha a megrendelő még nem választott magának műszaki ellenőrt, a mi tervezői művezetésünkkel a folyamat abszolút kompatibilis, megrendelő kérésére ezt a feladatot is tudjuk vállalni.

Egyrészről könnyebb dolgunk van, mint egy külső, megbízott műszaki ellenőrnek, mert a tervet "betéve" ismerjük, valamint költséghatékony megoldás is, hiszen a 6 alkalom tervezői művezetéssel a műszaki ellenőrzés összevonható.


Kérdés esetén állunk rendelkezésére!

Teljes körű tervezés, engedélyeztetés