Tervezés

Családi ház tervezés - kérjen ajánlatot!


Egy jó tervező a megrendelő szolgálatában.

A tervezés az építés első fázisa. Nem azt mondom, hogy a legfontosabb, de valójában ekkor születik meg maga az épület, vetül ki a képzeletünkből a papírra, számítógépre.

Ebben a szakaszban társul az igényekhez a forma, a funkcionalitáshoz a stílus, az elképzelésekhez a design.

Természetesen mindenkinek van egy tervezési stílusa, egy kedvelt irányzata, de mindenképpen szem előtt kell tartani a megrendelő igényeit, elképzeléseit, mert számára kell megalkotni az OTTHONT.

Tervezőként legelső lépésben le szoktam ülni az építtetővel, aki felvázolja, hogy hova, mit, milyen stílusban, mekkorában szeretne. Ezután kezdünk el beszélgetni arról, hogy milyen napi életritmusban, életformában élnek, mi fontos, és mi kevésbé fontos a számukra. A jó tervezőnek empatikusnak kell lennie, bele kell tudnia képzelni magát az építtető helyzetébe. 

Alapvetően elkülöníthető a társasház tervezés és a családi ház tervezés egymástól. A társasház tervezésre egy beruházó kér fel, és szeretné a lehető legnagyobb beépített nettó alapterületből kihozni a lehető legnagyobb, legjobban eladható lakásszámot úgy, hogy közben az építmény feleljen meg a kor elvárásainak mind technikailag, mint esztétikailag.

Ezzel szemben a családi ház tervezésnél a házat egyetlen család elvárásaihoz, igényeihez kell igazítani, nincs eladható négyzetméter, nyereségi mutató, haszonkulcs, viszont van egy költségkeret, elképzelés, személyes igények, akár még meglévő bútorok is, melyhez a tervezőnek igazodnia kell.

Jelenlegi jogszabályoknak megfelelően a 300m2 alatti házaknál nem szükséges engedélyezési eljárás. Azonban mielőtt azt gondolnánk, hogy ezzel mennyire meg van könnyítve az ember élete, hozzátenném, hogy az engedélyes tervek helyett kiviteli tervek elkészítése szükséges, és nem csak építészeti vonatkozásban, statikai, villamos és gépész tervek tekintetében is. Ez jelentős többletmunkával, a megrendelőnek jelentős többletköltséggel jár.

Az én magánvéleményem egyébként az, hogy nagyon is jó, hogy kiviteli terv készül, mert az már olyan aprólékosan kidolgozott dokumentáció, hogy abból ténylegesen meg lehet építeni a házat. Miközben egy engedélyes tervnél a kivitelezés során rengeteg hiba jön elő, illetve sok utólagos "ötletelésre" van szükség, hogy a lerajzolt elképzelést a valóságban hogyan is kellene megoldani.

Tervezői művezetés

Ez a fogalom, melyet nemrégen vezettek be lehetővé teszi azt a tervezőnek, hogy figyelemmel kísérje az általa megálmodott épület megvalósítási folyamatát, ellenőrizze, hogy az általa támasztott elvárások megvalósulnak e, sőt kötelessége is az építkezés nyomon követése. 

Vagyis bármely tervező, aki épületet tervez a jogszabály szerint tervezői művezetésre kötelezett a megrendelővel előre megállapodott összeg fejében legalább hat alkalommal.

Ez természetesen új határokat szab a tervezőknek arra vonatkozóan, hogy a mozgáskörzetén belül, kívül milyen távolságban lévő épületet szeretne megtervezni, mert nem csak egyszer-kétszer kell kimennie ily módon a területre, hanem ennél jóval többször.Kérdés esetén állunk rendelkezésére!

Teljes körű tervezés, engedélyeztetésÉpítész

Építésznek lenni nem csupán munka, hanem elhivatottság. Teljes elménkkel és szívünkkel képviseljük szakmánkat szabadjára engedve képzeletünket, betartva minden erkölcsi és törvényi előírást segítve ezzel megvalósítani azt, melyre a megrendelő vágyik.

Házak tervezése egyik fő profilunk, és legkedvesebb feladataink közé tartozik, mert minden projekt olyan egyedi, hogy szükséges a körülményekre és a megrendelőre való teljes ráhangolódás.

Generál tervezőként minden jellegű tervezési munkát vállalunk a családi ház tervezéstől az ipari létesítményekig. Szakági tervezőinkkel a megvalósítandó létesítményeket a legkorszerűbb megoldásokkal és a mai legújabb elvárások szerint, a lehető legjobb ár-érték aránnyal és megtérüléssel tervezzük meg.

Tervezéssel, építészeti tanácsadással, műszaki ellenőrzéssel és felelős műszaki vezetéssel kapcsolatban keressen bennünket!


MIÉRT MINKET VÁLASSZON?

Az építészeti szolgáltatásainkat a legmagasabb színvonalon kínáljuk, hogy a megrendelők teljes elégedettségét garantáljuk.

Minden tervezési projektet szenvedéllyel és precizitással kezelünk, hogy az egyedi igényeknek és elvárásoknak maximálisan megfeleljünk.

Rugalmasan alkalmazkodunk a megrendelők változó igényeihez, és mindig nyitottak vagyunk az új ötletekre és kihívásokra.

Az ügyfelekkel való szoros együttműködésben fontosnak tartjuk az átlátható kommunikációt és a hatékony projektmegvalósítást.

Az építészeti tervezés folyamatában folyamatosan figyelembe vesszük az esztétikai és funkcionalitási szempontokat, hogy egyensúlyban legyen az épület formája és funkciója.

Az innovációra és fenntarthatóságra helyezzük a hangsúlyt, hogy hozzájáruljunk a környezetvédelemhez és a zöld építészet fejlődéséhez.