Aktualitások

A SIÓFOKI CSALÁDI HÁZ ELKÉSZÜLT

Köszönöm a hatékony együttműködést és a kiváló minőségű kivitelezést a PM Trade and Investment Kft.-nek!

ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS ÉS LÁTVÁNYTERVEZÉS

BELSŐÉPÍTÉSZETI LÁTVÁNYTERVEZÉS

LÁTVÁNYTERVEZÉS

ESZTERGOMI ÜDÜLŐHÁZAK

Családi ház tervezés meglévő ház átalakításával

Ismét egy remek munka kezdődött, melyben a csodálatos végeredményen kívül az előtte/utána kontraszt adja az igazi sikerélményt!


Most még csak a koncepció fázis végén tartunk, de ha kész, megmutatom mindkettőt!

Családi ház tervezés

Egyik fő profilunk, amikor is a Megrendelő igényeit kívánjuk maximálisan kielégíteni, kiegészítve az elképzeléseit tapasztalatunkkal és szaktudásunkkal.

Látványtervezés

A látványtervek készítése munkám során az egyik szívem csücske. Ilyenkor tudom "átadni" elképzelésimet a megrendelőnek, ezáltal nyernek igazi bepillantást abba, ami a fejemben már létrejött.

Műszaki ellenőrzés Dunakeszin

Egy exclusive családi házon végzünk műszaki ellenőrzést. A munka már elindult, a kivitelező dolgozik.

Legfőbb feladatunk, hogy a munka a terveknek és az előírásoknak megfelelően készüljön el.

Családi ház tervezés Kulcson

Legújabb munkánk ismét családiház tervezés, ezúttal Kulcson.

A megrendelő igénye alapján egy kellemes elrendezésű, tágas terekkel kialakított, látszó szarufás egyszintes családi ház terv készült.

Az épület szerkezete fagerendákból, borítása boronafalból készül.

Elkészült a szaletli Gödön

Solymár, Sport utca 28. műszaki ellenőrzés

Fontos a szerelőbeton a talpgerenda rács vasalása alatt, hogy a vasalás ne feküdjön a termett talajon.

A kavicsréteg tömörítése elengedhetetlen.

Vasalt ajzat műanyag távtartókra fektetve, betonfelület folyamatosan utókezelve a nagy meleg miatt.

Göd - készül a szaletli

Műszaki ellenőrzés - Jutas utca

Ízelítő legújabb tervezési munkánkból

Információk egy mérnök tollából

Műszaki ellnőrzés

A látványterv készítés fontos része munkánknak, hogy a megrendelő is tiszta képet kaphasson az általunk elképzelt világról.

Sok megrendelő számára az egyszerűség kulcskérdés.

Műszaki ellenőrzés

A Gödi Kincsem Lovardánál vagyok műszaki ellenőr.

Fagyveszélyben mindig védeni kell a friss betont a fagyástól.

A tervezéshez hozzá tartozik a kézi rajz is, melyet különösen szeretek készíteni.

Kézi látványterv a tervezési fázis elején.

Budapest, III. Jutas utcában könnyűszerkezetes házépítésnél vagyok műszaki ellenőr.

Göd, Kincsem Lovarda és Panziónál vagyok megbízott műszaki ellenőr. Jelenleg a vállalkozók közbeszerzéses pályázatok kerülnek kiválasztásra. 

Egyéb aktualitások


Költségvetés kiírás készítése

A költségvetés kiírás készítése családi ház esetén nem tartozik bele a kötelezően elkészítendő feladatok körébe, azonban a megrendelő kérheti, hogy a tervező a tervhez készítse el.

A költségvetés kiírásnak tartalmaznia kell minden munkafázist, mellyel a házépítés kivitelezhető, a pontos mennyiségeket, és a felhasznált anyagok minőségeit.

Ha ez rendelkezésünkre áll, könnyedén kérhetünk árajánlatot a generálkivitelezőtől, vagy egyes szakági kivitelezőktől is, valamint leellenőrizhetjük, milyen anyagból mennyi fog kelleni, illetve ez mennyibe kerül nekünk adott esetben.


A ház szíve - a kazán

Legyen az gázkazán, fa tüzelésű kazán, vízteres kandalló esetleg egyéb alternatív fűtési lehetőség, a ház tervezésének egy nagyon fontos fázisa a jól működő fűtési rendszer megtervezése. A hőtermelő készüléket a megrendelő határozza meg a szerint, hogy mire van lehetőség, mit szeretne, milyen távlati lehetőségekben gondolkodik és milyen környezetvédelmi és egyéb nézeteket vall. 

Nem lehet azt mondani egyik vagy másik rendszerre, hogy nem jó, vagy legjobb, mert mindennek megvan az előnye, és a hátránya is, illetve minden helyszínhez, szituációhoz egyik másik rendszer jobban "passzol". A tervező felelősségteljes feladata megosztani a véleményét és tapasztalatait a megrendelővel, hogy aztán ő szélesebb rálátással tudjon dönteni.

Egy biztos: a ház tervezése nem áll meg az alaprajz "megálmodásánál", hanem mint szerteágazó folyamat öleli föl az össze szakágat, melynek külön külön is megfelelőnek kell lennie, és melyek az építész koncepcióban egyesülve csúcsosodnak ki.


Elindult a gerendaház kivitelezése

Ennél a munkánál műszaki ellenőrként tevékenykedem, valamint 6 alkalom kötelezően előírt tervezői művezetést végzek.

A gerendaházat Erdélyben szabták, szállították, majd itthon egy magyar csapat rakta össze. Ennél gyorsabb házépítés nincs is...


Csapatunk bővült!

Csapatunk új építész kolléganővel bővült, aki kreativitásával, fiatalságával és energiájával új lendületet ad irodánk tervezői részlegének!

Építési engedély kérdése

Továbbra se feledjük, hogy 300m2 fölött építési engedély szükséges!

Az alatt kiviteli terveket kell feltölteni az e naplóba, majd 15 nap múlva megkezdhető a kivitelezés. Kiviteli terv szükséges nem csak építészeti vonatkozásban, hanem gépészeti, elektromos és statikus szakági tervek formájában is.


Családi ház tervezés Gödön

Kedves Megrendelő házaspár szép, boronafalas gerendaházat szeretne, melyben mint építész tervező csapat működünk együtt a gyártó céggel, akik a gyártmányterveket fogják készíteni. Tervezőként feladatom az OTÉK előírásainak, valamint a helyi építési szabályzatnak megfelelni, mind a ház méreteiben, tájolásában, kialakításában.

Következő feladat lesz - immáron a kivitelezés során - a felkért gyártó cég generál kivitelezésében megvalósított építés során tervezői művezetés keretében figyelemmel kísérni a terveknek való megfelelést a Megrendelő érdekképviseletében fellépve.

Generálkivitelező esetében a jogszabály nem írja elő műszaki ellenőr alkalmazását, én azonban mindig azt tanácsolom, hogy Megrendelők minden esetben kérjenek fel műszaki ellenőrt, aki az érdekeit teljes körűen tudja képviselni. Továbbá a műszaki ellenőr a jogszabályok ismeretében tudja, hogy az egyes követelményeknek miként kell megfelelni. A műszaki ellenőr észreveszi a kivitelezési hibákat, még mielőtt azok eltakarásra kerülnének későbbi problémákat, értékcsökkenést eredményezve.

Családi ház építés olcsóbban?

Az egyik fő terület, amivel foglalkozom ismeretlen sokak számára. Az a szó, hogy bonyolító az építőiparban nem jelent mást, mint azt a személyt, aki egy -esetünkben - családi ház felépítését, kivitelezését az első kapavágástól az utolsó piperetakarításig elvégezteti, felügyeli, irányítja. 

Mindebből az következik, hogy az építőanyagon, kőműves, segédmunkás, ács stb. és bonyolító díján kívül a megrendelő nem fizet ki pénzt generál kivitelezőnek, fővállalkozónak és egyéb nagy cégnek, akik valljuk be, egy kisebb munkához nem is igen tudják kedvezően igazítani azt a haszonkulcsot, amiért nekik ezzel érdemes volna foglalkozniuk. Ismét egy kifejezés, amit ma megtanulhattunk.


Szavatosság, jótállás

Ez a fogalom gyakran merül föl, de nem mindig vagyunk tisztában a pontos jelentéssel.

Egy példa: minap volt szerencsém egy lakást megtekinteni és véleményezni penészedés okán. A vevő egy korábbi beázást kijavítva vett meg egy lakást, majd ezt követően derült ki, hogy a falak vizesek, a penész folyton megjelenik, eltüntethetetlen. Megkért, hogy a problémát tárjam fel, tegyek javaslatot a hiba végleges kijavítására, továbbá segítsek nekik érvényesíteni a kártérítési igényüket az eladó felé.

Mondtam nekik, hogy ez lehetetlen, látható, hogy az eladó a korábban keletkezet hibákat kijavíttatta, és jótállással és szavatossággal kapcsolatban legfeljebb a kivitelezőt lehet megkeresni, de ezzel is több gond adódik:  10 év szavatosság legfeljebb tartószerkezeti elemekre van, ragasztóra, burkolatra csak 2 év. Továbbá a szavatosság 3. tulajdonosnak való átruházás után szintén megszűnik, ráadásul arra is van esély, hogy meg sem találja már a kivitelező céget.

Tehát amit javasoltam, hogy legtöbb amit tehet, hogy saját maga érdekében a hibát kijavítja, és látszatmegoldások helyett a szerkezetek tényleges kiszárítására, és későbbi csapadékvíz elleni megóvására törekszik.


Jogszabályok villámgyors változásai

Ma egy újabb érdekes témáról szeretnék írni. Sokan nem tudják ugyanis, hogy az eddig használt I.o., II.o. és III.o. minősítések szerkezetépítés esetén ma már érvényüket vesztették, az MSZ 24803 szabványsorozat ilyen minősítési osztályokat nem nevez meg. Tehát amikor úgy kötünk szerződést egy kivitelezővel, hogy tőle I.o. minőségben elkészült lakást kívánunk megvásárolni, egy rajta nem követelhető, de általunk elképzelt hibamentes és kifogástalan minőségű ingatlan követelményszintet fogalmazunk meg a dokumentumban. Ez laikusként nem tűnik fel, hiszen vevőként és megrendelőként nem követjük a szabványok és kormányrendeletek folyamatos változásait. 

A műszaki ellenőr, és a felelős műszaki vezető is ezekkel az előírásokkal naprakészen tisztában van, és a megrendelő képviseletében egy ilyen hibára azonnal felhívja a figyelmet. Tájékoztatásul a mai minőségi követelményszintek a következők: ALAP, NORMÁL, MAGAS, KÜLÖNLEGES, melyekhez vizsgálati szempontonként eltérő tűrési követelményeket rendeltek.


 

Lakás átadás Újpesten

Újpesten a Chinoin utcában képviseltem a vevőt műszaki ellenőrként egy lakás vásárlásának ügyében. Sajnos több hiányosságot is felfedeztem. A közlekedőkből nagyon áthallatszó hangok igen súlyos intimitás vesztést jelentenek egy lakás esetében. További súlyos hiba, hogy a lakást nem az építésvezetővel, hanem a vevővel szerették volna műszakilag átvetetni, valamint a jegyzőkönyv tartalmazta, hogy a vevő a későbbiekben semmilyen kifogással és észrevétellel nem élhet. Ilyesmit semmiképpen nem szabad aláírni, hiszen egyetlen rövid megtekintés alkalmával nem derülhet fény minden hibára. A vevő a tanácsomra nem az építésvezetővel, hanem a beruházóval folytatta tovább a tárgyalásokat.Tanácsadás és véleményezés Dunakeszin

A legújabb feladatom egy Dunakeszin megvett lakásban szellőztetés ellenére kialakult penészedés okát felkutatni, majd megfelelő megoldást találni a probléma végleges megszüntetésére. Megrendelő a penészesedés megjelenésekor a nyílászárókba automata szellőzőket szereltetett be, mely sajnos a problémát nem oldotta meg.

Több lehetőség is van: hőkamerás felvétellel megállapítható, hogy a külső térelhatároló szerkezetben történt e építési hiba, látható e a normálisnál nagyobb hőhíd.

Ha építési hiba történt, utólagosan igen nehéz helyrehozni, a belső szigetelést nem tartom jó megoldásnak, a párát is bezárja a lakásba. Ilyenkor is, és építési hiba nélkül is minden esetben elmondható, hogy egy magasabb belső hőmérséklettel a penészesedés megszüntethető, a javítások megkezdhetők. Sajnos 20 fokos belső hőmérséklet alatt a penész igen könnyen megjelenik.Bürökratikus káosz a laikusok szemében

A minap szembesültem vele, hogy családi ház építésnél, bővítésnél a megrendelő nem mindig van tisztában azzal, hogy milyen bürökratikus kötelezettségei vannak.

Meg kell nyitni az E-naplót még a munkálatok megkezdése előtt, be kell jelenteni a munkák megkezdésének pontos időpontját, meg kell hívni az E-naplóba a felelős műszaki vezetőt. Ez egy nem szakmabelinek komoly nehézséget okozhat.

Ilyen esetben is bátran kérjünk segítséget a felelős műszaki vezetőnktől, akire az építkezés során így is úgy is szükségünk lesz.